CV Ketelweetjes

Dit artikel is onderdeel van: Interstart gepubliceerd op: 11/01/2022

De meerderheid van de Nederlandse huishoudens stookt gas voor verwarming en warm water. Maak jij gebruik van een cv-ketel, dan zijn de volgende weetjes onmisbaar als je energie wilt besparen:

Controleer het rendement

Bij een cv-ketel zijn type en leeftijd belangrijk als het gaat om de zuinigheid ofwel het rendement van een ketel. Het rendement van een ketel geeft aan hoeveel gas een cv-ketel omzet in bruikbare warmte. Hoe hoger dat percentage, hoe zuiniger de cv-ketel. Een hr-ketel gebruikt naast gas ook restwarmte en daardoor kan het rendement hoger zijn dan 100%. Daar dankt de hr-ketel dan ook haar naam aan: ‘hoog rendement’-ketel.

De leeftijd telt

Naarmate een ketel ouder wordt, heb je meer kans op storingen en ongemak en brrrr… kou in huis en reparatiekosten. Met regelmatig onderhoud aan je ketel kun je flink besparen op reparatiekosten. Als er iets kapot is of versleten, niet goed afgesteld of niet goed schoon is, dan kan je ketel juist in een koude periode stuk gaan. Een goed onderhouden ketel geeft veel minder kans op storingen en dure reparaties. Hij is bovendien veiliger, zuiniger en gaat langer mee!

De pensioengerechtigde leeftijd van een cv-ketel is 15 jaar. Tijd om het oudje te vervangen door een nieuwe ketel die zo 5 tot 20 procent zuiniger is.

Combi-ketel gebruiken

Gebruik je naast jouw ketel een aparte boiler of geiser voor warm water, dan kost je dat meer energie. Veel slimmer en zuiniger is een combiketel voor cv én warm water. En met een zonneboiler bespaar je nog eens bijna 50% op de kosten voor warm water.

Heb je een zuinige ketel in huis, dan kun je natuurlijk nog een stapje zetten door slim te stoken.

Aan de slag

  1. Check vandaag nog welke ketel in jouw geval de zuinigste keuze is.
  2. Wil je een nieuwe (zuinige) ketel kopen? Nuon geeft een persoonlijk en vrijblijvend advies.
  3. Zie je op tegen de kosten van een nieuwe ketel? Huren kan ook. Al vanaf 25 euro per maand.
  4. Zorg voor regelmatig onderhoud aan je ketel om storingen en ongemak te voorkomen. Dat al vanaf 5 euro per maand.

Duurzame energie

Wil je meer weten over hr-ketels of systemen op duurzame energie, zoals een zonneboiler of combi-ketels vergelijken? Op Milieu Centraal vind je meer informatie.